career logo round

Стажантска програма на Дипломатически институт към МВнР

Дипломатическият институт към МВнР (ДИ) е създаден на 23 септември 2003 г. с Постановление на Министерски съвет. Институтът е първата българска дипломатическа школа, създадена с мисията да провежда обучения за нуждите на Министерството на външните работи, с оглед професионалните изисквания към служителите в дипломатическата служба, произтичащи от членството на България в ЕС и НАТО. Също така, Дипломатическият институт провежда изследователска, издателска, публична и проектна дейност, поддържа обществено достъпна библиотека и развива ежегодна стажантска програма.
Обучителните дейности на Института имат за цел повишаването на уменията и квалификацията на български и чуждестранни дипломати и държавни служители, участващи в провеждането на българската външна политика. Същевременно, ДИ развива многостранна публична и издателска дейност, чрез която цели да популяризира инициативите на Института, както и да подпомогне изграждането на позитивния облик на дипломатическата професия и външната политика на България.
За целите на своите дейности, ДИ поддържа публично достъпна библиотека, която предоставя специализирана литература в областта на международните отношения, европейската интеграция, въпросите на сигурността, международните организации, дипломацията, правото, историята, социологията, политологията, икономиката и др. Библиотеката разполага с над 60 000 заглавия, голяма част от които са на английски, френски, немски, руски и др. чужди езици.
Цялостно дейността на Института има за цел да осигурява приемственост, която да позволява на българската дипломатическа професия да има полагащото ѝ се място в голямото евроатлантическо семейство.

СТАЖАНТСКА ПРОГРАМА НА ДИПЛОМАТИЧЕСКИЯ ИНСТИТУТ
Ако искаш да:
· се развиваш в сферата на международните отношения;
· приложиш теорията на практика;
· разшириш познанията и уменията си;
· натрупаш опит в реална работна среда;
· се ориентираш при избор на професия и да увеличиш перспективите за реализация;
· се запознаеш с "кухнята" на държавната администрация – преносно и буквално;
· създадеш нови и полезни контакти;
· спомогнеш за осъществяването на обучителните, публични и административни дейности на Дипломатическия институт.

Ще се радваме да се срещнем с теб, ако ти си:
· студент след II курс в български или чуждестранен университет;
· изучаваш дебрите на Международни отношения, Международно право, Политология, Европеистика, Международни икономически отношения или друга хуманитарна специалност;
· извоювал среден успех над 4.50;
· владееш писмено и говоримо родния език и си на "ти" с поне един чужд език;
· „офис пакетът” не крие тайни за теб;
· „мотивация" е думичка с конкретно съдържание.

Необходими документи:
· молба в свободен текст до директора на ДИ с посочен предпочитан период за провеждане на стажа;
· автобиография;
· мотивационно писмо;
· уверение от ВУЗ.

Стажът е неплатен и е с продължителност от 2 до 4 седмици.
Очакваме документите Ви от 1-во до 20-то число на месеца, предхождащ месеца, в който желаете да проведете стаж на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Повече информация за дейностите на Дипломатическия институт на: www.bdi.bg