career logo round

Програма за стипендии « France Excellence Europa
Програмата за стипендии « France Excellence Europa » е насочена към студенти от Европейския съюз, франкофони и нефранкофони, които имат проект за обучение на магистърско ниво във френски висши учебни заведения.

Тази стипендия се предоставя за високи академични резултати и се вписва в стратегическите приоритети на френското Министерство на Европа и външните работи.

Изисквания към кандидатите:

 да имат гражданство на една от 26-те държави-членки на ЕС
 да са на възраст между 18 и 26 години
 да са приети във френско висше учебно заведение в ниво M1 или M2
да не притежават френска диплома за завършена образователна степен
да не получават стипендия по програма Eразъм+, на AUF или друга

Научни области :
Културно наследство; Образование, педагогика; Френски език и цивилизация, чужди езици и цивилизации и европеистика; Политически и правни науки; Здравеопазване ; Науки за околната среда; Информатика.

Продължителност на стипендията:
 12 месеца при записване в ниво M2
 24 месеца при записване в ниво M1

Предимства, които стипендията предоставя :
 семестриална издръжка в размер на 6850 евро;
 еднократна помощ за настаняване в размер на 1700 евро;
 освобождаване от такса за записване в държавните висши учебни заведения
 включване към режим на здравно осигуряване в първите 3 месеца от престоя във Франция
 освобождаване от такса за кандидатстване (1)
 съдействие при намиране на жилище;
 предимства от социален и културен характер

Стипендията “France Excellence Europa” не предвижда поемането на учебните такси, нито разходите за международен или вътрешен транспорт.
(1) Нужно е да се създаде акаунт на сайта messervices.etudiant.gouv.fr и да посетите сайта cvec.etudiant.gouv.fr, за да получите удостоверение за освобождаване от такса.
Българските кандидати изпращат своите досиета онлайн във Френския институт в България на адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. не по-късно от 29 март 2024 г.
Предварителната селекция на кандидатурите се прави в отдела за научно и университетско сътрудничество към Френския институт в България. След това те се оценяват във френското Министерство на Европа и външните работи от специалисти по сътрудничество в конкурсните области.

Можете да намерите цялата информация, на френски и на английски, както и документите за попълване в сайта на Кампус Франс.

France