nadpissivt

Информационен ден за рисковете и последствията от трафика на хора


Кариерният център към Югозападния университет „Неофит Рилски“ и Местната комисия за борба с трафик на хора към Община Благоевград организират информационен ден за студенти на тема: "Трафикът на хора в България".

Срещата ще се проведе на 13.04.2016г. (сряда) от 11.30 часа в зала 114 на Първи учебен корпус.
Чрез тематичен филм студентите ще се запознаят с престъплението трафик на хора. Филмът е създаден от студенти от катедра "Кинорежисура" към ЮЗУ „Неофит Рилски“ с ментор д-р Ирина Китова.
Целта на информационния ден е повишаване на информираността на студентите и придобиване на по-задълбочени познания по проблема. Участниците във форума ще се запознаят с методите на въвличане в трафика на хора, рисковите ситуации, както и с профила на жертвата и трафиканта.
Информационната среща ще акцентира и върху новата денонощна, безплатна за страната и Европейския съюз, напълно анонимна Национална телефонна линия срещу трафик на хора – 080020100. Чрез тази телефонна линия жертвите на този вид престъпление ще получат съвети как да се предпазят, защото един от най-добрите начини за предпазване от рискови ситуации е информираността.
Трафикът на хора е сериозно престъпление срещу личността, човешките права, достойнството и самочувствието, нарушение на общочовешките етични норми и морални ценности. Той е и сред най-доходоносните престъпления, наред с трафика на наркотици и оръжие. Престъплението трафик на хора е набирането, транспортирането, укриването на хора чрез заплахи, използване на сила или друга форма на принуда, с цел експлоатацията им. Включва насилствена проституция, принудителен труд, държане в принудително подчинение, експлоатация с цел просия и джебчийство, отнемане на телесни органи и трафик на бременни жени с цел продажба на новородените им.

            informaciq                         den