nadpissivt

Шанс за български студенти за безплатно образование в Русия
Възможностите за безплатно обучение в Русия бяха представени днес на информационна среща в Руския културно-информационен център в София. Над 500 руски университети имат готовността да приемат български студенти и аспиранти. Това стана ясно по време на срещата, в която участваха представители на Посолството на Русия у нас, ръководството на Россътрудничество, медии и бъдещи кандидат-студенти.
Програмата предлага бакалавърска степен, магистратура, специализация, аспирантура, докторантура, повишаване на квалификация, стаж по специалността. Ежегодната квота е в рамките на 15 хил. места, разпределящи се между повече от 160 държави. Владеенето на руски език не е задължително, но е предимство при равни други условия.
"Всеки млад човек, имайки съответната квалификация, знаейки съответния език за съответния регион в света - английски, испански, немски, френски, но знаейки и руски, би влязал в квотата на предпочетените", коментира Константин Пеев, завеждащ отдел „Наука и образование" в Россотрудничество. "От Япония, през Сингапур, Филипините, Китай, Виетнам, Корея, европейските страни, Канада, Америка, Латинска Америка. Това е наистина едно доказателство за възможностите, които предоставя тази програма и за перспективата, която се отварят пред всеки един млад човек.", каза още той.
"Ние, за разлика от нашите западни партньори, не искаме да изсмукваме мозъци от България - ние искаме всички хора да се върнат тук в страната като квалифицирани специалисти, професионалисти, които да подпомагат българското общество и българската икономика. Това каза от своя страна Роберт Шестаков - съветник в Руското посолство и представител на Министерство но образование и науката в Руската федерация.
Началото на кампанията за безплатно образование на чужди граждани в университетите на Русия е поставено през октомври 2013 година. Възможностите за обучение са по 650 направления (специалности) в над 500 висши училища в повече от 80 града в Русия.
Квотата за България всяка година се увеличава. През 2013 г. е била 50 човека, а през 2018 - 220 (при подадени 450 заявки). Досега по тази програма в руски университети се обучават или вече са завършили над 800 граждани на Република България. Подборът на кандидати се осъществява на два етапа, а самото кандидатстване е само в няколко стъпки, онлайн на RUSSIA.STUDY.
Според завеждащия отдел „Наука и образование" в РКИЦ д-р Константин Пеев, през последните 3 г. кръгът на интересите към специалностите, които предлагат руските ВУЗ-ове, постоянно се разширява. Интерес предизвиква и медицината, която до миналата година не беше включена във възможностите по програмата, но вече присъства там, обясни Пеев. Кандидат студентите проявяват огромен интерес към специалности, свързани с науката, инжинеринга, съвремените технологии, архитектурата, психологията, туризма, политическите науки, педагогиката, политологията, изтокознанието, финансите, икономиката, мениджмънта и изкуството. Нанотехнологиите и ядрените науки се радват на най-голям интерес, както и туризмът и мениджмънтът в туристическата сфера.
За участие в мероприятията по подбора за 2019/2020 учебна година е необходимо да се попълни електронна анкета на портала http://russia.study/ и да приложите необходимите документи. С подробна информация могат да помогнат и в представителството на Россотрудничество в България (Руски културно-информационен център в София, гр. София, ул. Шипка, 34).