nadpissivt

Национален конкурс „Варна - Европейска младежка столица 2017”

Град Варна победи в надпреварата за Европейска младежка столица през 2017 г. Тя спечели в съревнованието с градовете: Кашкайш /Португалия/, Галуей /Ирландия/ и Перуджа /Италия/.

Европейска младежка столица е титла, която се присъжда за период от една година, през която на града победител са дава възможност да представи своя младежки ориентиран културен, социален, политически и икономически живот.

Инициативата за Европейска Младежка Столица създава условия за нови идеи, инициативи, проекти, свързани с активното участие на младите хора в обществения живот.

Една от разнообразните инициативи във връзка със спечелената титла е Националният конкурс за написване на песен, посветена на спечелената титла „Варна - Европейска младежка столица 2017”. Конкурсът се провежда в два етапа: за текст и за музика на нова българска песен и има за цел - създаване на условия за развитие на младежката креативност и популяризиране на нови песни от млади автори.

Публикуваме регламента на I-вия етап на Националния конкурс за написване на текст за песен:

1. Цел: Създаване на условия за развитие на младежката креативност и популяризиране на нови песни от млади автори.

2. Право на участие: Всички лица на възраст от 16 до 29 години.

3. Изисквания:

• Текстът да бъде на български език и основа за написване на песен, като съдържанието (идеята) е право на автора;

• Всеки автор може да участва с до 2 творби;

• Формат – до 4 основни четиристишия и 1 припев;

• Тематична рамка – текстът да е посветен на спечелената от град Варна титла – „Варна - Европейска младежка столица 2017”.

4. Награден фонд: 1000 лева.

5. Журиране: Тричленно жури от професионални автори ще оценява творбите.

Краен срок за предаване: 30 октомври 2015 г. Текстовете се изпращат на електронен адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Подробности може да намерите ТУК    

„Кариерата не е мечта, а реалност“ - Ден на кариерата в Югозападен университет „Неофит Рилски“
den na karierata1   Под това мото премина тазгодишното кариерно изложение в Югозападен университет „Неофит Рилски“, Благоевград, организирано от Университетски център за кариерно развитие. Основна цел на форума е всеки студент, да изгради своята кариера по смислен и удовлетворяващ начин, ако мисли за бъдещето си и започне кариерата си още докато се обучава в Университета. За да започнат от Университета, трябва да направят своя информиран избор, защото Добрият избор е начало на Добра кариера.

В изложението взеха участие 15 фирми, сред които са нашите традиционни партньори и работодатели, които за пръв път гостуват с щанд на форума в Университета: „Ес Джи Къмършъл” ЕООД, Спа Хотел „ Белчин Гардън”, GTCEzoom, Център за кариерно ориентиране към Регионален инспекторат по образованието, Финансово-счетоводна къща М Комуникация, Sutherland Global Services, Сейнт Джордж Палас 4*. На открита презентация се представи дейността на фирмите, възможностите за реализация и кариерно израстване. На изложението бяха поканени и зрелостници от общообразователните училища в града, за да се ориентират професионално и да получат компетентно кариерно консултиране от Центъра за кариерно развитие към Регионален инспекторат по образованието, който присъстваше в пълен състав. Официалното откриване на изложението и приветствие към гостите, преподавателите и студентите отправи заместник-ректорът доц. д-р Траян Попкочев, който призова диалогът между бизнеса и образованието да се задълбочи в интерес на студентите и работодателите.
   den na karierata2den na karierata3Тази година традиционния Ден на кариерата съвпадна с 22 април - Ден на Земята. Ето защо Кариерният център, който е организатор на мероприятието, отбеляза международния ден с музикален спектакъл, подготвен от студенти от катедра „Хореография“ под ръководството на ас. Цветанка Гаврилова. Танцьорите представиха колекция „Алтернатива“, изработена изцяло от отпадъчни материали, дело на студентите от специалност „Мода“ на Факултет по изкуствата. Чрез изработването и представянето на колекцията студентите-дизайнери се стремят да популяризират принципа на вторична употреба на отпадъчни и безполезни продукти, които творческият ум превръща в нещо красиво, полезно и потребно. Студентите се стремят да повишат първичната стойност на използваемите материали, да популяризират идеите си сред обществото, за да не останат затворени само в артсреда. Колекцията е дело на студентите Звездимира Десподова, Вяра Маринова, Диди Николова и Ирина Въклинова под вещото ръководството на ас. Мария Онтева. Празникът продължи с модното ревю „Кариерно вдъхновение“ и с колекцията „Каре в каре“ на дизайнера Кирил Богданов – студент, 3. курс, специалност „Мода“, Факултет по изкуствата, който представи различен поглед за визията ни на работното място. Вдъхновен от Британския олд скул, творецът в авторското си търсене постига баланса между късото и дългото в различните съчетания на каре. Колекция облекла представиха студентите от специалност „Моделиране, технологии и мениджмънт на шевната индустрия“. Облеклата са изработени в часовете по учебна практика в технологичната лаборатория на новосъздадения Технически факултет под ръководството на ас. Елена Благова, гл. ас. Пенка Милиева и гл. ас. Дора Фичева. Акцент на колекцията са бизнес облекло, предназначено за делови срещи, работа в офис, представяне на презентации, облекло по време на интервю. В разработените предложения са включени костюми, рокли, поли (с подходящи за случая дължини), панталони и блузи. Не липсваха модели за коктейл, дискотека, както и удобни и практични модели, подходящи за студентското ежедневие. 
  Весела Лачева – експерт в Университетски център за кариерно развитие