nadpissivt

ПРОГРАМА „СТАРТ НА КАРИЕРАТА“
От 1 октомври е открита процедура по кандидатстване и прием на документи по програма „Старт на кариерата“. Документите се подават в Регионалните дирекции „Бюро по труда“ в цялата страна.
Критерии за подбор на кандидати по Програма „Старт на кариерата” за заетост през 2019 г:


► Да са младежи до 29 ненавършени години до 19.10.2018 г. включително;
► Да притежават висше образование, съответстващо на посоченото от работодателя за заемане на конкретното работно място;
► Да бъдат регистрирани в дирекциите „Бюро по труда” като търсещи работа лица;
► Да не притежават трудов стаж по придобитата специалност от висшето образование
Необходими документи, които лицата задължително следва да представят в дирекция “Бюро по труда”:
► Заявление за кандидатстване по Програмата с посочване на ведомствата, за които кандидатстват и работните места, по образец, публикуван на интернет-страницата на АЗ (представя се на хартиен носител в Дирекция „Бюро по труда” по регистрация или по електронен път при техническа осигуреност);
► Автобиография (Европас формат) – представя се при явяване на интервю с работодателя
http://europass.cedefop.europa.eu/europass/home/hornav/Downloads/EuropassCV/CVTemplate.csp
► Документ за завършено висше образование (копие от диплома или един от следните документи: уверение или академична справка, издадени от съответното висше училище). Кандидатите, завършили висше образование в чуждестранни висши училища, следва да представят удостоверение за признаване на придобитото висше образование от Националния център за информация и документация към МОН;
Документ за правоспособност (ако работодателят е поставил такова изискване при обявяване на работното място).
Забележки: Всяко лице може да кандидатства едновременно за три работни места, но до две работни места при един работодател по Програмата.
Документите за завършено висше образование и правоспособност се представят преди насочване от дирекция „Бюро по труда“ към работното място, за което е класиран кандидатът.
Критерии за подбор за дадено работно място
Към интервю за започване на работа се насочват кандидатите, които притежават висше образование по специалности в професионалното направление, посочено от работодателя, и отговарят на допълнителните изисквания за владеене на чужд език, компютърна грамотност и др., посочени от работодателя. В случай, че в допълнителните изисквания, посочени от работодателя, е посочена специалност тя дава предимство на кандидатите, завършили такава, без да ограничава възможността за кандидатстване на младежи, завършили друга специалност от посоченото професионално направление. В случай, че няма посочено от работодателя изискване за професионално направление и специалност, към интервю се насочват всички кандидати за съответното работно място.
Краен срок за кандидатстване: 19.10.2018 г.