nadpissivt

На стаж в ЕС: къде, кога, как
Няколко по-малко известни институции на Европейския съюз и възможностите за стаж, които предлагат
Ако сте изпуснали пролетните срокове за кандидатстване за стаж в някои от основните институции на Европейския съюз (ЕС), ще се радвате да научите, че вариантите да стартирате професионалния си път в европейските структури са много повече отколкото може би предполагате и за да увеличим шансовете ви да го постигнете, ще споделим с вас няколко по-малко известни възможности за стажове, предлагани от институции и агенции, за които чувате доста по-рядко. Ще наблегнем на най-основните акценти, а именно изискванията, продължителността на стажа, заплащането и сроковете за кандидатстване.

Европейска централна банка (ЕЦБ)

ЕЦБ е централната банка на 19-те държави от ЕС, които са приели еврото (Еврозоната). Нейната основна задача е да поддържа ценова стабилност в еврозоната, като по този начин запазва покупателната способност на единната валута и подкрепя икономическия растеж.

За стаж в ЕЦБ бихте могли да кандидатствате, ако сте навършили 18 години и сте гражданин на държава от ЕС или на страна, подписала споразумение за приемане. Кандидатите трябва да са завършили поне първия цикъл на висше образование (бакалавър) и да притежават диплома в областите икономика, финанси, статистика, бизнес администрация, право, човешки ресурси или превод. Това означава, че студенти, докторанти и наскоро завършили биха могли да се възползват от възможността. Съгласно естеството на работата в различните отдели има и специфични изисквания относно технически познания, личностни качества и умения.

Тук техническите умения са особено важни за повечето позиции – опит в програмирането, статистически софтуери (R, Stata, Matlab, EViews), анализ на данни и управление на бази данни (SQL), опит с платформи за пазарна информация (Bloomberg, Reuters), както и високо ниво на Excel са сред задължителните изисквания в голяма част от обявите. Високо ниво на английски и на още един официален език на ЕС също са задължителни. Особеното тук е, че от датата на придобиване на последната ви квалификация не трябва да имате повече от 12 месеца работен опит или да сте били на стаж с продължителност повече от 6 месеца. Бивши служители и стажанти в ЕЦБ също не се допускат.
Продължителност: 3-6 месеца (в определени случаи може да бъде удължен до 12 месеца)
Къде: Франкфурт на Майн
Заплащане: Месечният грант, който получават стажантите е на стойност 1 050 евро. Той може да бъде увеличен до 1 900 евро за стажанти, които са завършили поне 2 години от обучението си за докторанти и са кандидатствали за обява, която изисква такова ниво на квалификация.
Кога да кандидатствам: Банката няма определен период в годината, в който обявява кампания за стажанти, затова е добре често да се следят публикациите за свободни позиции в нейния сайт или да се абонирате за получаване на имейл известия при обявяване на нови позиции.
Как да кандидатствам: Апликациите се попълват и подават в онлайн портала за кандидати.
Повече информация можете да откриете тук.

ЕЦБ разполага и със специална програма за завършили (graduate programme). Тя продължава 2 години и е предназначена за наскоро завършили (за предпочитане притежаващи докторска степен) със сериозен интерес към областта на централното банкиране. За всяка една от двете години участниците получават по едно дългосрочно задание в две различни работни области на ЕЦБ, като по този начин те се включват в пълна степен в работата на отделите, в които са разпределени. На всеки участник се назначава се и ментор, който да му помага със съвети и насоки. В програмата са включени и множество вътрешни обучения.

Европейска инвестиционна банка и Европейски инвестиционен фонд

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е банката на ЕС. Тя спомага за осъществяването на целите на ЕС, като осигурява дългосрочно финансиране на проекти, гаранции и консултации както в рамките на ЕС, така и извън него. ЕИБ е основен акционер на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) и заедно с него образува групата на ЕИБ. ЕИФ е основният инструмент на ЕИБ за инвестиции в малки и средни предприятия.

Стандартните изисквания към кандидатите за стажове са да са граждани на страни членки или страни кандидати (Албания, БЮРМ, Черна гора, Сърбия и Турция), много добро владеене на един от двата официални езика в банката - английски и френски, не повече от година професионален опит след придобиване на последната диплома. И тук съгласно естеството на работата в различните отдели, има и допълнителни изисквания относно технически познания, личностни качества и умения.
Продължителност: 1 — 5 месеца
Къде: Люксембург
Заплащане: Месечният грант е на стойност 1 050 евро, като сумата се преразглежда на определен период и може да бъде увеличена.
Кога да кандидатствам: Банката основно приема стажанти три пъти в годината – февруари, юли и октомври. Свободните позиции се публикуват около 2-3 месеца преди началните дати на самите стажове. Те се обявяват на сайта на ЕИБ в раздел "свободни позиции", който е общ за ЕИБ и ЕИФ. Понякога обяви се публикуват и извън тези периоди, затова е добре често да следите сайта или да се абонирате за получаване на имейл известия при обявяване на нови позиции.
Как да кандидатствам: Апликациите се попълват и подават в онлайн портала за кандидати.
Повече информация можете да откриете тук и тук.

Европейската инвестиционна банка предлага още няколко възможности за стажове освен основните платени позиции:
- Летни стажове за студенти - ограничен брой летни неплатени стажове само за ученици и студенти в периода юли-септември, продължаващи между две и четири седмици. Ролята на участниците е да асистират в извършването на основни административни задачи. За да можете да кандидатствате, трябва да сте на възраст между 18 и 25 години и все още да посещавате учебно заведение. Периодът за кандидатстване е всяка година между февруари и март, като резултатите се обявяват в средата на април. Особеното тук е, че участниците се избират чрез жребии. Позициите се обявяват на сайта на ЕИБ в раздел "свободни позиции".

- Стажове за жители на страните партньори от Средиземноморието и Източното партньорство - ЕИБ предлага и ограничен брой стажантски позиции за жители на страните партньори от Средиземноморския регион (Алжир, Египет, Палестина, Израел, Йордания, Ливан, Мароко, Тунис) и страните от Източното партньорство(Азербайджан, Армения, Грузия, Молдова, Украйна). Тук е нужно да сте завършили или да сте последна година в университет, намиращ се в някоя от гореизброените страни, и с не повече от 2 години професионален опит. Позициите се обявяват на сайта на ЕИБ в раздел "свободни позиции".

Банката разполага и със специална програма за завършили (graduate programme). На избраните кандидати се предлага фиксиран договор за минимум 1 година и максимум 2 години. Приемат се кандидати с кратък работен опит – до 2 години към датата на кандидатстването, изключвайки стажове и лятна заетост. Отличното владеене на английски и/или френски е задължително условие. Позициите се обявяват в сайта на ЕИБ, раздел "свободни позиции".

За да разберете повече за това какво представлява един стаж в ЕИБ, можете да прочетете историята на Георги Грънчаров, бивш стажант в банката, за когото ви разказахме преди време.

Европейска сметна палата

Европейската сметна палата отговаря за одита на финансите на ЕС. Като външен одитор на ЕС тя спомага за подобряване на финансовото управление на ЕС и действа като независим пазител на финансовите интереси на гражданите на съюза.

Сметната палата организира 3 стажантски приема през годината. Стартовите дати са 1 февруари, 1 май и 1 септември. Изискванията към кандидатите са: да са граждани на една от държавите членки на Европейския съюз; да притежават призната диплома от университет или са завършили най-малко четири семестъра в област от интерес за Сметната палата (одит, бюджет, счетоводство, администрация, човешки ресурси, преводи, комуникация, международни отношения, право); да не са стажували в институции или органи на ЕС; да декларират, че притежават задълбочени познания по един официален език на ЕС и задоволително владеене на още един от официалните езици.
Продължителност: 3 – 5 месеца
Къде: Люксембург
Заплащане: Стажовете могат да бъдат платени (1 120 евро на месец) или неплатени, в зависимост от бюджетните възможности.
Кога да кандидатствам: За стаж, започващ на 1 февруари, се кандидатства между 1 септември и 31 октомври на предходната година; за стаж, започващ на 1 май, се кандидатства между 1 декември и 31 януари; за стаж, започващ на 1 септември, се кандидатства между 1 април и 31 май.
Как да кандидатствам: Апликациите се попълват и подават онлайн в сайта на Европейската сметна палата.
Повече информация можете да откриете тук.

Комитет на регионите

Европейският комитет на регионите е консултативен орган на ЕС, съставен от местни и регионални представители от 28-те страни от съюза. В рамките на комитета те могат да споделят мнението си за законодателството на ЕС, което пряко засяга регионите и градовете.

За да кандидатствате за платената стажантска програма за завършили, е нужно да сте жители на страна от ЕС или на страна, която е официален кандидат за членство, да сте завършили поне първия цикъл на висше образование и да притежавате задълбочени познания по един от официалните езици на ЕС и задоволително ниво на друг официален език, като единият от двата задължително трябва да е английски или френски. Кандидатури не се приемат от лица, които вече са преминали през стаж (платен или неплатен) за повече от осем седмици или които са били заети под каквато и да е форма в рамките на европейска институция или орган. В зависимост от отдела, в който ще попадне стажанта, работата би могла да бъде по- политически или по-административно ориентирана.
Продължителност: 5 месеца
Къде: Брюксел
Заплащане: Стажантите получават месечен грант, като сумата му се определя в началото на всеки стажантски период и е равна на 25% от основната заплата на служителите на ниво AD*5 в институциите (администратор начална степен), която е актуална към датата на започване на стажантския период.
Кога да кандидатствам: Всяка година комитетът на регионите предлага стажове за завършили в два периода: от 16 февруари до 15 юли (пролетна сесия) и от 16 септември до 15 февруари (есенна сесия). Периодите за кандидатстване са съответно 1 април – 30 септември на предходната година (за пролетната сесия) и 1 октомври – 31 март на същата година (за есенната сесия).
Как да кандидатствам: Апликациите се попълват на английски, немски или френски и подават онлайн в сайта на Комитета на регионите.
Повече информация можете да откриете тук.

Комитетът на регионите също така предлага и възможност за неплатени краткосрочни посещения (1-4 месеца) с цел обучение за студенти с придобита бакалавърска степен и стажове за правителствени служители от местни, регионални или национални органи (1-4 месеца).

Европейски икономически и социален комитет

Европейският икономически и социален комитет (ЕИСК) е консултативен орган на ЕС, в който влизат представители на организации на работниците и работодателите и на други групи. Той представя становища по свързани с ЕС въпроси пред Европейската комисия, Съвета на ЕС и Европейския парламент, като по този начин действа като мост между вземащите решения и гражданите на съюза.

За да кандидатствате за стаж, е нужно да сте завършили първия цикъл на висшето си образование (с продължителност поне 3 години) или да притежавате сертификат или документ, който удостоверява ниво на образование, еквивалентно на 3-годишно университетско обучение. Приемат се стажанти, които са граждани на страна членка на ЕС, като се допускат и ограничен брой стажанти от страни извън ЕС. Нужни са ви задълбочени познания по един от официалните езици на ЕС и задоволително ниво на друг официален език. Единият от тези два езика трябва да е английски или френски. Кандидатури не се приемат от лица, които вече са преминали през стаж в институция или агенция на ЕС с продължителност повече от шест седмици или които са били заети под каквато и да е форма в рамките на европейска институция, агенция или представителство.
Продължителност: 5 месеца
Къде: Брюксел
Заплащане: Месечният грант е на стойност 1 176,84 евро и ще остане непроменен до февруари 2019 г.
Кога да кандидатствам: ЕИСК приема стажанти 2 пъти в годината. Те започват на 16 февруари (пролетна сесия) и 16 септември (есенна сесия). Периодите за кандидатстване са съответно 1 юли – 30 септември на предходната година (за пролетната сесия) и 3 януари – 31 март на същата година (за есенната сесия).
Как да кандидатствам: Апликациите се попълват и подават онлайн в сайта на ЕИСК.
Повече информация можете да откриете тук.

В допълнение ЕИСК предлага и краткосрочни, неплатени стажове (между 1 и 3 месеца) за студенти и завършили, като тук приоритет се дава на кандидати, при които учебната програма изисква задължителен стаж. Кандидатстването става през сайта на ЕИСК на следния адрес. При този тип стажове няма определен период за кандидатстване и могат да се провеждат по всяко време на годината. Данните ви се запазват в системата за период от 6 месеца, през който можете да бъдете поканени за стаж. След изтичането на 6-те месеца те се изтриват.