nadpissivt

Ревю събра аутсайдери и професионалисти на модна сцена в Благоевград
„Кръстопът е мястото, където можеш да откриеш и изгубени ангели.... В заплетена дължина – някъде в сенките – се вижда даже каре в карето. А в паузата – една българка в 21-ви век....” Това е компилацията от колекции на студенти, дизайнери и наложени модни марки, които бяха представени в съвместно ревю в МОЛ Благоевград.

МОЛ-ът в Благоевград се превърна в общ подиум за много цвят, свежи идеи, удобство, комфорт, стил, изтънчен силует... актуалното от модните марки PAUSE JEANS, Negative и Lost Angel и идеите на млади творци, възпитаници на Югозападния университет в Благоевград и дизайнера, техен учител Мария Онтева.
За първи път в Благоевград младост, смелост и увереност си подават ръка, стъпват на един подиум, за да продължат напред. Допълвайки се, обменяйки идеи, споделяйки опит.

„Мода в МОЛ-а” даде поле за изява на всеки, който искаше и имаше какво да покаже. Видяха се много различни колекции, цветни, едни по-луди, други по-стилни”, единодушни са студените от ЮЗУ, представили свои модели в МОЛ-а в Благоевград. „Студентите са много изобретателни, правят неща, които лично на мен много ми допадат. Склонни сме да им дадем дори поле за изява. Казала съм: всеки който иска може да си донесе модел в моя магазин и да го остави да се продава”, коментира дизайнерът на Lost Angel Александра Кожухарова. „Аз ще съм горд, ако наложените марки ми откраднат модел”, вълнува се млад дизайнер, който още учи занаята.

Третокурсникът Кирил Богданов показа „Каре в каре” и „Shadows”, за които сенки се вдъхновил от средновековните вещици. „Във всяка жена има малко вещица...”, казва младият дизайнер Кирил Богданов, веднага се извинява за репликата си, въпреки, че уточнява, че има предвид присъствието на нещо секси, нещо изтънчено и нещо лудо. Според Богданов, модата от старите години се връща малко по малко, а що се касае до това – какво да правим за да сме в тренд – едно красиво момиче каквото и да сложи каквото си иска.

Тримата печеливши – млади дизайнери, утвърдени марки и публика, която вижда много и различни идеи на едно място, са категорични, че първата проява „Мода в МОЛ-а” е едни добър старт на редовни прояви в МОЛ-а.

Kолекциите на 8 талантливи млади момичета и момчета, студенти в ЮЗУ, възпитаници на Мария Онтева и нейни колеги в университета:

„Каре в Каре”– дизайнер Кирил Богданов – 3-ти курс

Вдъхновен от британския Old school, творецът придава баланса между късото и дългото, колекцията приляга на спортно-елегантния стил и е в умело съчетание между различни видове карета. В следващите минути – аз лично ще съм особено наблюдателна в търсене на каре в.... карето.

„Една българка в 21-ви век”– дизайнери Вяра Маринова, Звездимира Десподова, Димитрина Николова и Ирина Ваклинова – 2-ри курс

„Една българка в 21-ви век“ е вдъхновена от народните мотиви, които са част от нашето национално богатство. Целта е красотата на етно мотивите да срещне модерното и да угоди на вкуса на съвременната жена. Как успяват....

„Заплетена дължина”– дизайнер Айше Чаушева – 2-ри курс

Айше Чаушева е втори курс, а „Заплетерна дължина” е втората й смела стъпка към изява на модния подиум като генератор на идеи за свежо, смело, авангардно обличане. Нейните рокли са официално и забележете – от трико. С техниката макраме. Защото възелът е нещо изключително заплетено и затова интересно. А и можел да се оплете в дрехите по различен начин, даже и в официален тоалет. Моделите на Айше показват как се оплита трикото в официалната линия, а във всички модели присъства жълтия цвят, защото е свеж, дори модерен.

Shadows– дизайнер Кирил Богданов – 3-ти курс

Колекция Shadows (сенки) е модерна интерпретация на вещиците от средновековието, творецът изразява в нея тъмната, но и изтънчена страна на дамата.

"Кръстопът"– дизайнери Милена Н’гуен и Виктория Огнянова

Улицата е мястото, където се зараждат всички модни движения тя е място за инспирации - на това мнение са младите дизайнери Милена Н’гуен и Виктория Огнянова. И двете научили А и Б в модата и дизайнерството в Югозападния университет в Благоевград, след това Милена Н’гуен е разширила кръгозора си в света на модата не къде да е а в... Милано.

И защото според Милена и Виктория улицата е мястото, където се зараждат всички модни движения - именно от уличния стил е вдъхновена колекцията "Кръстопът" на едноименния бранд. В колекцията се пресичат спортния стил с по-елегантни силуети и тропически принтове. В комбинация се получава свеж и новаторски ефект.