nadpissivt

 

КАК ДА СЕ ПОДГОТВИМ ЗА ИНТЕРВЮ?

Както се вижда от често задаваните въпроси и допусканите грешки, без предварителна подготовка пътят към успеха не е гарантиран. За вашата увереност и самочувствие по време на интервю даваме няколко съвета:


ПРЕДИ ИНТЕРВЮ
Подгответе се като научете повече за фирмата/компанията от Интернет, от медиите и специализирани списания, приятели и бизнес съдружници, от служители, работещи във фирмата, от сайта на компанията, от различни източници.
Съберете информация за длъжността, позицията, за която кандидатствате.Разберете всеки важен детайл за позицията, основните задължения и какво се очаква от служителя. Бъдете готови да задавате въпроси: Кой е успял на тази позиция и защо? Кой се е провалил на тази позиция и защо? Пред кого се докладва за тази позиция? Подгответе отговорите си, на въпроси, които очаквате да Ви бъдат зададени. Помнете, че бъдещият работодател ще вземе решението за наемането Ви върху следните ключови фактори: бизнес поведение; представяне и комуникационни умения; опит и умения; образование и сертификати; придобита професионална и техническа квалификация. Бъдете позитивен относно причината да напуснете сегашната си или предишни работи.Ключовата дума, която трябва да запомните е „повече”.Вие искате повече предизвикателства, повече възможности и повечеотговорности . Ако сте били уволнени или съкратени наблегнете на факта колко много сте научили от опита си и как дори Ви е помогнало да станете по-добри в това, което правите. Подгответе въпроси, които искате да зададете ( относно перспективите на компанията, кариерното Ви израстване, позицията, за която кандидатствате, за предвидени обучения и курсове на персонала. Обърнете внимание на външния си вид (облекло, прическа). Бизнес костюм в пастелен цвят е най-добре за първо интервю.Облечете се според модата, но имайте предвид, че дължината на полата или роклята трябва да е до коляното, а блузата да е семпла, но стилна. Препоръчваме Ви да следвате този модел. Бижутата трябва да са малко, ограничете се до часовник и халка. Бъдете точни! Не закъснявайте!


ПО ВРЕМЕ НА ИНТЕРВЮ
  Ръкувайте се ( уверено и топло)!
  Изслушвайте интервюиращия, без да го прекъсвате.
  Гледайте уважително и в очи интервюиращия, поддържайте постоянен зрителен контакт.
  Бъдете сдържани. Отговаряйте изчерпателно, ясно и точно на поставените въпроси.
  Докажете, че образованието и опитът Ви са подходящи за позицията.
  Не си приписвайте качества, умения и компетенции, които не притежавате.
  Не критикувайте колеги и бивши работодатели, ако сменяте работата.
  Дръжте се естетвено, без превзетост.
  Задайте въпросите, които сте подготвили.


СЛЕД ИНТЕРВЮ
  Благодарете на интервюиращия/ите!
  Ръкувайте се на излизане!
  Изпратете писмено благодарствено писмо за отделено време. Така ще направите добро впечатление.