nadpissivt

Българската народна банка обявява конкурс за стипендианти за 2018 година

За период от 9 месеца Българската народна банка (БНБ) отпуска следните стипендии:

• Две стипендии по 600 лв. месечно за студенти, обучаващи се за придобиване на образователно-квалификационна степен (ОКС) "магистър".
• Една стипендия от 800 лв. месечно за лица, обучаващи се за придобиване на образователна и научна степен (ОНС) „доктор” (докторанти).
Стипендиите се изплащат за период от 9 месеца.
Изисквания към кандидатите:


1. Да са български граждани;
2. Към датата на кандидатстването за стипендия да са докторанти в редовна форма на обучение или студенти, обучаващи се в редовна форма за придобиване на ОКС „магистър”, в акредитирани висши училища или академични институти в страната или чужбина, с подходящи за БНБ специалности;
3. Студентите, обучаващи се за придобиване на ОКС „магистър”: след придобита степен „професионален бакалавър“ или степен "бакалавър", да имат среден семестриален успех най-малко много добър (5.00) и среден успех от държавните изпити или от защитата на дипломната работа най-малко много добър (5.00); без придобита степен „професионален бакалавър“ или степен "бакалавър", да имат завършени поне шест семестъра и среден успех от следването си към момента на кандидатстване най-малко много добър (5.00);
4. Да не са служители на БНБ;
5. Да не са роднини по права линия, съпрузи, роднини по съребрена линия до четвърта степен или роднини по сватовство до втора степен и да не са във фактическо съжителство с членове на Комисията за подбор и работа със стипендианти на БНБ или с членове на Управителния съвет на БНБ.
6. Лице, което е било стипендиант на БНБ, няма право да кандидатства отново за стипендия на БНБ, освен ако е получавало стипендия на БНБ за студент редовно обучение, обучаващ се за придобиване на ОКС „магистър“ и кандидатства за стипендия като обучаващ се за придобиване на ОНС „доктор“.
Необходими документи за кандидатстване:
1. Мотивационно писмо;
2. Автобиография, в която за кандидатите докторанти да се акцентира на научната активност на кандидата – публикувани статии, участие в конференции и семинари, подготвени и представени научни реферати и др. подобни;
3. За студентите-магистри - документи от университетската администрация за записан семестър за ОКС „магистър” за текущата година и:
диплома за завършена степен „професионален бакалавър“ или степен "бакалавър" за студентите-магистри с придобита степен „професионален бакалавър“ или степен "бакалавър"; или документ за завършени шест семестъра и за успех от следването до момента (уверение, академична справка) за студентите-магистри без придобита степен „професионален бакалавър“ или степен "бакалавър";
4. За докторантите - документ, удостоверяващ зачисляването в програма за придобиване на ОНС „доктор”;
5. Декларация по образец;
6. Есе в обем до 5 стандартни страници на български или на английски език по следните теми:
• За студентите – магистри: Банките в променящия се пазар на платежни услуги;
•За докторантите: Защо са необходими макропруденциални инструменти?
Подаване на документите:
Документите на кандидатите се подават до 8 декември 2017 г.:
• На e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., като приложените документи за участие трябва да бъдат във формат .pdf.
• С препоръчано писмо на адрес:
Българска народна банка,
пл. "Княз Александър І" № 1
1000 София
относно: "Конкурса за стипендианти на БНБ".
• В сектор "Информация" в паричния салон на БНБ – пл. "Княз Александър I" № 1, София, от 08:30 до 15:45 ч.в работни дни.
В работни дни информация за конкурса може да бъде получена на тел. 02 / 9145 2723 от секретаря на Комисията за подбор и работа със стипендианти на БНБ.
Предоставените от Вас доброволно лични данни и документи са защитени в съответствие с изискванията на Закона за защита на личните данни. Те се събират, обработват и съхраняват за нуждите на БНБ съгласно предписанията на Закона за защита на личните данни. Българската народна банка е администратор на лични данни, вписан в регистъра на администраторите на лични данни под № 0017806, представлявана от нейния управител. Трети лица могат да получат достъп до личните Ви данни само по реда и при условията на закона. Разполагате с право на достъп и право на коригиране на личните данни.