nadpissivt

Проект „FEMTERPRISE – Fostering the creation of social enterprises by strengthening the entrepreneurial potential of young women”

Проектът е съфинансиран от ЕС чрез Програма Интеррег-ИПП за трансгранично сътрудничество България-Македония и има за цел да подобри условията за бизнес развитие в трансграничния регион чрез укрепване на предприемаческия капацитет на жени-предприемачи на възраст 18-29 години както и да стимулира създаването на социални предприятия.

FEMTERPRISE ще допринесе за подобряване на конкурентоспособността на бизнеса в трансграничния регион на България и Македония чрез:

1) създаване на устойчива трансгранична FEMTERPRISE мрежа на жени –социални предприемачи; 2) укрепване на предприемаческия капацитет и създаване на възможности за професионална и социална реализация на млади жени-предприемачи; 3) разработване на платформата FEMTERPRISE - иновативен онлайн инструмент за подкрепа, изграждане на капацитет, наставничество и работа в мрежа между жени предприемачи, ментори, потенциални клиенти и инвеститори; 4) насърчаване на създаването в региона на социални предприятия, управлявани от жени; 5) промотиране на предприемаческата култура и социалното предприемачество.

Инициатор, автор и партньор по проекта е сдружение – „Вива Пауталия“ – гр. Кюстендил.

В момента се осъществява подбор на основоположниците на мрежата FEMTERPRISE – 30 млади жени (15 от България и 15 от Македония), 10 доброволни ментора и 20 експерта – потенциални инвеститори и други заинтересовани страни.

От основоположниците на мрежата ще зависи нейната устойчивост и бъдещо развитие, така че търсим мотивирани млади дами с интерес и желание да допринесат за положителна промяна в тяхната общност.

Дамите, избрани за участие в проекта ще получат 5-дневно обучение по социално предприемачество, което ще бъде организирано през месец юни в Куманово, Македония.

Обучението ще бъде водено от професионални ментори – експерти в сферата на социалното предприемачество, бизнеса и фондонабирането. По време на обучението дамите ще работят в трансгранични екипи от по 5-6 души, като всеки екип ще бъде подкрепен от професионален ментор. Целта е да се идентифицират концепции за създаване на социални предприятия в региона.

След обучението, проектът преминава в своята онлайн фаза – в продължение на 3 месеца екипите и техните ментори ще развиват идентифицираните концепции на състезателен принцип (във виртуална среда, чрез създадената платформа FEMTERPRISE, както и чрез социалните мрежи).

След това развитие концепции ще бъдат представени на специално организиран (отново в Куманово) 3-дневен нетуъркинг семинар, на който ще присъстват останалите основоположници на мрежата – потенциални инвеститори, експерти, бизнес-структури и други заинтересовани страни. Специално трансгранично жури ще излъчи екип – победител, чиято концепция ще бъде реализирана в реално социално предприятие – т.е. ще получи професионални консултации с цел юридическа регистрация, изготвяне на детайлен бизнес план, намиране на финансиране и т.н.

С цел равнопоставен и демократичен подбор на участничките, изготвихме специален въпросник, който цели да идентифицира социално-предприемачески потенциал в млади жени. Молбата ни е да получим съдействие за разпространението на въпросника сред вашите студенти.

Въпросникът може да се разгледа тук

Всички разходи по участие в проекта се поемат от Сдружение „Вива Пауталия“.

Тъй като платформата FEMTERPRISE (която ще представлява онлайн изражението на мрежата и ще включва полезни материали и инструменти за бизнес моделиране на социални предприятия, концепции за такива, както и профили на жени-предприемачи, ментори, експерти и инвеститори) ще бъде изработена на по-късен етап, новини и информация за проекта, както и за стартиране на платформата има на нашата Фейсбук страница